the NachtKabarett
For the original article, click here.
Sodoman Omena
Alkuperäinen kirjoitus ja sisältö ©
Nick Kushner
Avustanut: Maxim Marusenkov
Käännös: TheMagician
Sodoman Omena on aataminaikaisen myyttisen puun hedelmä, ja epätoivon symboli Marilyn Mansonin samannimisessä kappaleessa.
"Sodoman Omena", sanoo Wm. Emboden, "on kummallinen puu, jonka monet matkaajat väittävät nähneensä Sodomassa ja Gomorrassa, Raamatullisissa kaupungeissa, jotka Herra päätti tuhota antaen sataa taivaasta tulta ja tulikiveä niihin. Uskottiin, että Jumala loi puun, jossa oli petollinen hedelmä, 'Sodoman Omena', houkuttelemaan uupuneita matkaajia, jotka kävelivät alueen läpi. Mikäli ihminen olisi niin taipuvainen aisteihinsa, että yrittäisi poimia yhden tällaisen omenan, se muuttuisi savuksi ja tuhkaksi hänen kädessään, ollen varmana merkkinä Jumalan iankaikkisesta tyytymättömyydestä niitä kohtaan, jotka antaisivat periksi heidän fyysisille aisteilleen tällä retribuution sijainnilla." (Emboden Wm. Bizarre plants.) Yksi ensimmäisistä henkilöistä joka mainitsi sen oli Josephus Flavius. Hän kirjoitti, "sen Jumalallisen tulen jäännökset ovat vieläkin läsnä, ja viiden kaupungin jäljet [tai varjot] ovat yhä nähtävissä, sekä tuhkat, jotka heidän hedelmissään kasvavat; värikkäissä hedelmissä, jotka vaikuttavat syötäviltä, mutta mikäli poimit ne käsilläsi, ne muuttuvat savuksi ja tuhkaksi." (Josephus Flavius teoksessa Juutalaissodan historia.)
Useat tutkijat ovat liittäneet Sodoman Omenan Asclepias gigantea vel proceran hedelmään, puuhun joka on 3-5 metriä korkea, koostuu harmahkosta korkkimaisesta kaarnasta, joka kasvaa Kuolleen meren rajoilla (Sodoma ja Gomorra pysyivät sen läntisellä rannikolla) ja jota löytyy myös Ylä-Egyptistä sekä Arabia Felixistä. Puu muistuttaa silkkiyrttiä, jota löytyy Amerikan pohjoiselta alueelta. "Hedelmä," sanoo E. Robinson, "muistuttaa ulkoapäin isoa, sileää omenaa, tai appelsiinia, kasvaen kolmen tai neljän ryppäissä, ja kypsinä ne ovat keltaisia. Se oli vilpitöntä ja herkullista silmälle ja pehmeä kosketukselle; mutta sitä puristaessa tai lyödessä se räjähtää pöllähdyksen kera, kuin rakko tai tuhkelo sieni, jättäen käteen vain ohuen kuoren riekaleet ja muutaman säikeen. Se on tosiaan täytetty pääasiassa ilmalla, joka antaa sille pyöreän muodon:" (Robinson E. Biblical researches in Palestine.)
"Sodoman Omena" on myös idiomi, joka tarkoittaa 'ulkokuoret ovat petollisia; kaunis, mutta mätä hedelmä'
KIRJALLISUUS:
- Emboden W. Bizarre plants: magical, monstrous, mythical. New York, 1974.
- Robinson E. Biblical researches in Palestine, Mount Sinai, and Arabia Petraea. New York, 1977.
- Josephus Flavius. Juutalaissodan historia. New York, 1981.
INTERNET:
- Juutalainen Tietosanakirja (englanniksi)
- Keskiajan Myyttiset Kasvit (englanniksi)