the NachtKabarett
For the original article, click here.
Alkuperäinen kirjoitus ja sisältö ©
Nick Kushner
Käännös: TheMagician
Para-Noir & Siamilaiset Muusat
May Milton & May Belfort
Mansonin Grotesk Burlesk konsertin sekä The Golden Age Of Grotesque albumin sanoituksellisten kielikuvien aspekti oli Absintin täyttämä Pariisilainen yöelämä 1800-luvun lopulla Ranskassa. 1800-luvun lopun taiteilija Henri de Toulouse-Lautrec kuvaili usein yöelämää, joka hankki maineensa suunnittelemalla julisteita Moulin Rouge kabareelle ja sen aikakauden kuuluisille naispuolisille klubiesiintyjille, kuten Jane Avril:lle, Yvette Guilbert:lle ja May Belfort:lle, jonka esiintymisestä Manson omaksui osan. Kiinnostuneena yöelämästä, dekadenssista ja lesboudesta, hän menetti porvaristolaisen elämäntyylinsä antautuakseen Pariisilaiselle yöelämälle, yhdessä vaiheessa eläen bordellissa, ja käyttäen sitä taiteellisena inspiraationaan. Toulouse-Lautrec oli epämuodostunut kääpiönä ja kun häneltä kysyttiin usein siitä irvokkaasta ja epäedullisesta tavasta, jolla hän maalasi mallinsa, hän usein vastasi, että seoli heijastus luonteesta, jonka hän tunsi parhaiten.
Seuraava ote on kirjasta The Tragic Life Of Toulouse-Lautrec koskien Pariisilaisen yöelämän esiintyjiä ja aspekteja Toulousen kuvailemana, josta Grotesk Burleskin elementtejä omaksuttiin:
"Toinen hänen kahdesta suosimastaan kahvilakonsertista oli Les Décadents hänen vanhalla kadullaan, rue Fontaine:lla. Paikka nimettiin hyvin; se avattiin 1893-luvun alussa, jolloin se, erityisen täpärien tilanteiden sarjan jälkeen, suljettiin 18 kuukauden jälkeen, kun se pani näyttämölle niin räikeän säädyttömän revyyn, ettei edes sen aikakauden löysä sensuuri voinut kääntää selkäänsä. Se avattiin uudelleen vuonna 1895 ja siellä esiintyi muiden vetonumeroiden joukossa englantilainen tanssija May Hilton ja irlantilainen laulaja May Belfolt. Englantilainen tyttö oli suurinaamainen, kalpea ja ilmeetön hänenlaisensa tavan mukaan, mutta hänen tanssimisensa, akateeminen, maltillinen ja sulavaliikkeinen, näyttää voittaneen hänelle jonkin verran suosiota kaupungissa, joka oli väsynyt korkeisiin potkuihin ja alkoi kyllästyä aaltoileviin kiemurteluihin; hän oli myös Jane Avrilin suojatti, silloin nousten valtaan kahvilakonserttien johtajien kanssa, ja hänelle annettiin lempinimi "Missaussi" Janen vakituisista pyynnöistä, mikäli hän olisi juhlissa "Miss aussi".
"May Belfort, jonka muotokuvan hän maalasi useammin kuin kerran ja jolle hän myös teki julisteen, oli täydellisesti sopusoinnussa vallanpitäjän äänensävyn kanssa. Hän oli yksi harvoista vakituisista naisista irlantilais-amerikkalaisessa baarissa, jossa Toulouse-Lautrec piirsi luonnoksen hänestä baarimikon ja hänen murtuneen kuskinsa Tom:n kanssa ja hän oli luultavasti kaikkein häkellyttävin kaikista hänen monista malleistaan. Hänen "aktinsa" Les Décadents kahvilakonsertissa oli yksinkertainen, mutta vaikuttava; hän ilmestyi lavalle pukeutuneena vauvaksi, pukeutuneena keltaiseen yöpaitaan leveillä valkoisilla kauluksilla ranteissa, hänen pitkien mustien hiuskiehkuroiden tippuen isolta ja erittäin koristeelliselta valkoiselta yömyssyltä ja kantaen sylissään mustaa kissanpoikasta. Hän seisoi häveliästi ja liikkumattomana yleisönsä edessä ja naukui puoliksi lapsellisella, puoliksi leikkisällä sammaltavalla äänellä: 'I've got a little cat, I'm very fond of that' (minulla on pieni kissa, siitä pidän erittäin paljon), ja niin edespäin osuvalla lastenlorutyylillä.
"Tämä esitys ei näyttänyt koskaan uuvuttavan Les Décadents kahvilakonsertin sitkeitä juhlijoita kuten se ei ollut ilmeisesti koskaan uuvuttanut Jardin de Parisin väkeä eikä puolen tusinan muutakaan paikkaa ennen sitä; he parkuivat ilosta, taputtivat, huusivat ikuista kertosäettä "Minulla on pieni kissa" ja yhdessä he olivat täysin lumottuja.
"Minulla on pieni kissa,
pidän siitä erittäin paljon."
"Sellaisen ohjelmanumeron rohkeus sivistyneessä kahvilakonsertissa oli ehkpä tarpeeksi taatakseen sen menestyksen, mutta May Belfortin villityksen todellinen selitys oleskeli sen vastakohdassa, ollen kaikkien läsnäolevien tiedossa, sen näyn joka heille öisin tarjottiin - vauvanvaatteet, häveliäs asento, lapsellinen ääni ja sanat - sekä laulajan yksityiselämän välissä - ei ollenkaan yksityisen nimenomaan, koska se alkoi sillä hetkellä kun hän astui pois lavalta ja oli huonomaineinen jopa sellaisessa seurassa. Tämä tieto antoi hyvän mausteen hänen näyttelemiselleen - kuten myös hänen satunnainen selväpiirteisten mustien silmien käyttö, ainut ominaisuus jonka hän salli muuttaa hänen kappaleensa aikana - ja se on tämä pahuuden paljastaminen valepuvussa, jonka Toulouse-Lautrec vangitsi hämmästyttävällä taidolla..."
Cissie Loftus, 1895
"Erittäin erilainen oli Toulouse-Lautrecin Cissie Loftusin kohtelu. Hänen litografiansa... näyttää hänet matkimassa tunnettujen kappaleiden mieslaulajia: suu laajalti kallellaan, knallin ollessa tyylikkäässä kulmassa, vilkkaiden sivujen harppoen ylös ja alas lavaa, kaiken ollen läsnä tyypillisen Toulouse-Lautrecin imitaation muutamassa vuorosanassa, matkijan matkija." |
May Belfort, 1895
"May Belfortin villityksen todellinen selitys oleskeli sen vastakohdassa... sen näyn joka heille öisin tarjottiin - vauvanvaatteet, häveliäs asento, lapsellinen ääni ja sanat - ja laulajan yksityiselämän välissä... Se on tämä pahuuden paljastaminen valepuvussa, jonka Toulouse-Lautrec vangitsi hämmästyttävällä taidolla." |
Kirjasta The Tragic Life
Of Toulouse-Lautrec. |
Para-noir kappaleen live-esitys ja Cissie Loftuksen sanomalehden/aikakauslehden kansikuva
|
Daisy & Violet Hilton
Toinen näkökohta Para-noir kappaleen esityksessä tuo mieleen Siamilaiset kaksoset Daisy ja Violet Hiltonin, joiden esityksen mekko ja tasainen hiustyyli vastaa Mansonin kaksosia Para-noir kappaleen aikana. Itse kaksoset olivat lavaesiintyjiä, jotka merkittävän arvoisesti esiintyivät elokuvassa Freaks, jonka fani Manson on usein sanonut olevansa.
Seuraava on ote sivustolta Phreeque.tripod.com :
"Daisy ja Violet Hilton syntyivät Brightonissa, East Sussexissa, Englannissa 5. helmikuuta vuonna 1908 nuorelle, yksinäiselle tarjoilijattarelle, Kate Skinnerille. Heidät 'adoptoi' heidän äitinsä pomo ja kätilö, Mary Hilton. Sisaret olivat pygopagus kaksosia - yhdistyneitä lonkista ja pakaroista. Heillä oli yhtenäinen verenkierto ja he olivat yhdistyneet lantioista, mutta he eivät jakaneet keskenään tärkeitä elimiä. Pian kaksosten hankkimisen jälkeen, Mary Hilton vei heitä näytille ympäri Amerikkaa ja Eurooppaa. Heidän täytyi kutsua häntä 'Lou-tädiksi' ja hänen sen hetkistä aviomiestään arvonimellä 'Sir'. Hänen kuudennen ja viimeisen aviomiehensä, Meyer Meyersin ohella, Mary Hilton piti kaksoset kätkettynä julkisuudelta ja antoi heille tiukkaa koulutusta laulamisessa, tanssimisessa, pianon, viulun, klarinetin ja saksofonin soitossa. He asuivat Meyersin luona kartanossa San Antoniossa, Teksasissa 1930-luvun alkupuoleen saakka.
"Sisarten yksityiskohdat ovat summittaisia, sillä heidän esityksissään jaetut 'todellisen elämän' pamfletit esittivät väärennetyn lapsuuden. Kuitenkin, sisarten omaelämäkerran mukaan, joka on kirjoitettu vuonna 1942, Mary Hiltonin peräkkäiset aviomiehet olivat fyysisesti pahoinpiteleviä. (Mannix kuvailee Hiltonin sisarten olleen iloisia, tasapainoisia naisia, kun taas Bogdan maalaa heidän lapsuutensa pahoinpitelyn ja hyväksikäytön kauhistuttavana ajanjaksona). Kun Mary kuoli, hänen aviomiehensä ja tyttärensä ottivat komennon sisarten näytösten suhteen. Vasta vuonna 1931, kun sisaret haastoivat johtajansa oikeuteen, he saivat itsenäisyyden. He jättivät sivutapahtumakierroksensa, jota he vihasivat, ja liittyivät Vaudevilleen ohjelmalla nimeltä Hiltonin Sisarten Revyy.
"Vuonna 1932 kaksoset näyttäytyivät omina itsenään elokuvassa Freaks, joka uskalsi esittää kysymyksen siitä voiko siamilaisilla kaksosilla olla rakkauselämää. Hiltonin sisarten tapauksessa vastaus oli kyllä - he olivat tunnettuja monista suhteistaan ja väitetään, että heillä oli vahva halu päihittää toisensa seurustelualueella. Koska he jakoivat tuntemuksia, kuten elokuva antaa ymmärtää, he kehittivät kyvyn 'irrottaa' itsensä toisistaan henkisesti.Daisy myös värjäsi hiuksensa blondiksi, koska hän ei pitänyt siitä, että häntä kutsuttiin sisarensa nimellä."
"Emme piittaa ihmisten tuijottelusta. Olemme tottuneet siihen. Emme ole koskaan tienneet muusta."Daisy Hilton
Kuvakaappauksia mOBSCENE videosta, jossa näkyy siamilaiset kaunottaret ommeltuina yhteen, tuoden mieleen häiriintyneen hämähäkin muodon ja liikkeet. |
Marilyn Manson Face haastattelussa, toukokuussa vuonna 2003.Katson alas ja tajuan, että jalkani on karhun suussa. Istun hätäisesti alas huomatakseni, että se olikin pari yhdistyneitä lampaita.
'Tein ne,' sanoo tumma hahmo. Marilyn Manson vaanii varjoissa, kynttilänvalon valaisten hänen toisen sinisen silmänsä. 'Aion tehdä jotain samantapaista kahdella naisella tulevassa showssani.'Luot Siamilaiset kaksoset?
'En, ompelen.' Kuten kaikki parhaat Antikristukset, Mansonilla on huumorintajua
Helnwein - Haavoittuneet Noidat
Kaksi versiota noidista Shakespearen Macbeth näytelmästä lava, puvut ja maskeeraus: Gottfried Helnwein, 1995 |
Uhkea Weimar
Kabaret & Jalkahakaristi
Kuvakaappauksia Mansonin mOBSCENE videosta, jossa taustalla on pyörivä hakaristi, jossa on sukkahousuihin puetut naisen jalat |
Kokain & Kaksoisneulat
Perversioiden Naamio
Kirjasta The Hot Girls Of Weimar Berlin"Berliinissä oli kolmenlaisia juhlia. Naamiaiset sisälsivät yksityiskohtaisia naamioita sen riisumisen dramaattisten komponenttien kera. Pukujuhlissa tavoiteltiin kiihkeästi kaikkein mielikuvituksellisimpia pukuja. Naamiaiset yksinkertaisesti vaativat formaalia asua puolikkaan naamion eksoottisen naamion kera. Jokainen yö salli eri identiteetin mikäli niin halusi, rakkaussuhteille satyyrien, klovnien ja silloin tällöin jalomielisten vanhempien herrasmiesten kanssa."
"On suuri vapauden tunne pitää naamiota."
Rivo Surrealismi
Marilyn Manson, Face haastattelussa, toukokuussa vuonna 2003."Burleski, vaudeville, kabaree - niillä kaikilla oli sama tarkoitus, saada ihmiset pois ajatuksistaan; idea siitä, että elämä on viihdyttävää itsessään. Joskus se on konsertti, toisinaan taas gramofonitorvin työntämistä naisen vaginaan. Tai elefantin maalaamista mustaksi tai pianon sytyttämistä tuleen".
Taiteen Kuolema
MarilynManson.com"Lähdimme Berliinin Tuomiokirkolle illan hämärtyessä ja tunsin siltä kuin olisin ollut omassa maalauksessani, 'The Death Of Art.' Loin Helnweinin kanssa elävän installaation kahden vammaisen alastoman naisen kanssa perheiden lopettaessa piknikkinsä tuijottaakseen meitä. Tietenkin dokumentoimme tämän tulevia katselukertoja varten. Mutta se ei alkanut sieltä... ."
Marilyn Manson
21.04.2003
Vasemmalla; rikosskeemakuva Sharon Taten murhasta. Oikealla; Värikuva Sharon Taten rikosskeemapoliisikuvasta |